top of page

Foto’s nabewerken of niet?


Als nabewerking helpt om een foto naar een hoger niveau te tillen, als het helpt om te laten zien wat je wil dat het laat zien, als het ervoor zorgt dat je foto datgene communiceert wat je in je hoofd had, dan waarom niet?

Natuurlijk mag je van een fotograaf verwachten dat de “basis” van een foto goed moet zijn. Maar ik vind het persoonlijk geen enkel probleem om het maximale uit een foto te halen.

Maar wat is werkelijkheid?

Is een foto, nabewerkt of niet, uberhaupt wel echt een representatie van de werkelijkheid? Een foto is altijd slechts een momentopname. Zo kan ik precies dezelfde foto maken als mijn buurman, maar er totaal iets anders in zien. Beetje nabewerken en je krijgt twee verschillende foto's, waarin verschillende dingen geaccentueerd worden en die verschillende blikken op de wereld representeren.

Alles wat je vastlegt is datgene wat er op het moment van de klik zichtbaar is. Kijk je een halve seconde later, dan kan het beeld compleet veranderd zijn.

Daarbij komt nog dat op het moment dat je een foto maakt, je camera ook al tal van instellingen toepast om hem zo te krijgen zoals jij wil. Denk hierbij aan dingen zoals witbalans, ISO-waarde, flitsen, en zo voorts. Verfijnd lichtgebruik en eigentijdse beeldbewerkingzijn de handtekening van mijn fotografie.

Archive
bottom of page